Близо 130 000 души са декларирали пред НАП Пловдив доходите си,

...
Близо 130 000 души са декларирали пред НАП Пловдив доходите си,
Коментари Харесай

80% от данъчните декларации в НАП Повдив са подадени онлайн

Близо 130 000 души са заявили пред Национална агенция за приходите Пловдив приходите си, получени през 2022 година, 8 дни преди приключването на крайния срок  – 2 май. Повече от 80 % от декларациите са подадени по електронен път с личен идентификационен код /ПИК/ или електронен автограф /КЕП/. Над 5 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а 19 400 са ги подали в офисите на приходната организация в Пловдив, Кърджали, Пазарджик, Стара Загора, Смолян и Хасково, допълват от Национална агенция за приходите.
Прочетете още
Годишна данъчна декларация подават лицата, получили през 2022 година приходи от възнаграждения, даже и в случай че данъкът им е удържан в цялостен размер от платеца на прихода. Декларация подават земеделските стопани, както  и лицата, които през предходната година са получили приходи от наем,  от продажба на имущество,  както и други приходи подлежащи на облагане с налог.

Срокът за обявление и заплащане на налога по годишните данъчни заявления е 2 май, защото 30 април е почивен ден.

Едноличните търговци, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават годишните си заявления за приходите до 30 юни 2023 година В случай че тези лица  са получили и други приходи,  да вземем за пример - от наем,  то следва този приход да го заявяват в период до 2 май, прецизират още от Национална агенция за приходите Пловдив. В период до 30 юни следва да подадат своите заявления и физическите лица /без регистрация като ЕТ/, които през 2022г. са правили електронна търговия.

Най-лесният и бърз метод за подаване на декларацията и заплащане на отговорностите е през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с ПИК или КЕП. От началото на март потребителите могат да се възползват и от авансово попълнената декларация, в която са отразени данни, подадени в приходната организация от работодателите и платците на приходи.

Онлайн заплащането е една от най-често употребяваните електронни услуги на Национална агенция за приходите. От началото на годината досега през нея без такси са платени близо 100 млн. лева

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни заявления и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефоните на приходната организация: 0700 18 700 или 02/9859 6801, на цена, съгласно цената на съответния оператор и в уеб страницата на Национална агенция за приходите. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР